Gerrit van Emous

Gerrit van Emous- Sculpturen

Gerrit van Emous ( geb. 1959 ) is  geboren en getogen in Putten op de Veluwe. Sinds ca 15 jaar maakt hij beelden, voornamelijk in brons en staal.

Met zijn bronzen beelden wil hij vooral expressiviteit  uitdrukken in met name sportfiguren, sommige schijnbaar gevangen  in een driedimensionale  “ filmstill” . Verder heeft hij veel beelden gemaakt van dieren.

Zijn ambitie is om grote beelden te maken. Dit doet hij in staal. Vanuit zijn technische achtergrond kent hij de diverse technieken en past dit toe om beelden te maken vanuit gesneden platen , gebogen staven rondstaal  of een combinatie ervan.

Hij is ieder jaar deelnemer aan de Atelierroute in Putten. Woonachtig in het landelijke buitengebied van Putten wordt zijn locatie altijd een oase voor liefhebbers van beelden, schilderijen en groen.

Zijn carrière als beeldenmaker heeft een extra boost gekregen door een expositie in Brussel in 2004. Daar heeft hij veel beelden verkocht , maar met name ook ondervonden dat werken in zijn eigen stijl onderscheidend is.

Gerrit is iemand die de beelden niet tot in het extreme afwerkt. Hij is meer zoekende naar de zeggingskracht van de expressie en compositie  en dit vindt hij juist door niet af te werken.

Door de ruimte om zijn atelier ( Gerrit woont in een oude boerderij ) kan hij vooral zijn roestende stalen beelden op een sprekende en harmonieuze wijze  laten contrasteren met het uitbundige groen van houtwallen, klimoppartijen en bloeiende plantenborders.

Gerrit maakt zijn stalen beelden onder een afdak, alwaar hij naar hartenlust het weerbarstige staal naar zijn hand kan zetten. Hier worden platen met de plasmasnijder tot organische onderdelen van een beeld gemaakt, die op hun beurt weer aan elkaar gelast worden tot een uiteindelijk object. De delen ontstaan veelal na het maken van handschetsen op het basisstaal die daarna direct worden uitgesneden.

Gerrit maakt de laatste jaren ook veel portretten van mensen , in het kader van bijv. een jubileum . Deze maakt hij in roestvrijstalen plaat. Hierin snijdt hij dan de karakteristieke contouren van de persoon. Deze lijnen moeten in één keer goed zijn, want herstellen kan niet. Een uitdagende klus dus.

Hij krijgt ook steeds meer opdrachten en zo heeft hij een aantal  jaren geleden, in opdracht van de woningstichting, al eens 4 vlinderbanken ontworpen en gemaakt voor het hoofdgebouw van Uwoon in Ermelo.

Daarnaast staat in de Puttense kruidentuin een stalen honingbij  van zijn hand. Dit beeld is door de gemeente aan de vrijwilligers van de kruidentuin aangeboden. Deze tuin is vrij toegankelijk.

Gerrit is een verwoed schaatser en is een trouwe bezoeker van Flevonice.  Met het ijs van Flevonice wordt de natuurijsbeleving werkelijkheid, is zijn ervaring. Zeker als de specifieke Hollandse elementen als wind, sneeuw en kou dit beleven concretiseren.

Inmiddels maakt Gerrit al enkele jaren beelden in opdracht voor de KNSB, met name voor de afdeling marathonschaatsen. zo wordt de jaarlijkse prijs voor de “Marathonschaatser van het jaar ” door Gerrit gemaakt. Dit is een bronzen trofee, en ieder jaar weer een ander beeld.

Mocht je interesse hebben in Gerrit’s werk of hem in zijn atelier willen  bezoeken, schroom dan niet om contact met hem op te nemen.

Gerrit van Emous

Goorsteeg 23

3882 LE Putten

info@emous.eu

Telefoon : 0031 6 5369 7687

Reacties zijn gesloten.